Konstnärsmaterial till bra pris

Att hitta rätt konstnärsmaterial är viktigt för att man skall kunna nå de resultat man önskar. Såväl färger som penslar, dukar och kritor finns i alla tänkbara kvalitetsnivåer och priser. För de som har en lång tid bakom sig, och erfarenhet av olika fabrikat, finns det vanligtvis en favorit som man håller sig till. Väljer man att testa nya fabrikat är det ofta i form av mindre tuber eller kvantiteter för att man skall få en känsla för vilken kvalitetsnivå just detta varumärke erbjuder.

Oavsett vad för inriktning man har när det kommer till konstnärsskap är det viktigt att ha konstnärsmaterial som man känner sig nöjd med. Färger som inte har de egenskaper man söker kan snabbt innebära frustration och att man inte känner igen sig i sina egna tavlor. Dock går det inte att helt definiera vad som är bra och inte. Detta är någonting som är högst individuellt.

Hitta rätt kritor och färg

Valet av färg är någonting som kan säga mycket om konstnären i fråga. Vissa föredrar tjocka färger som täcker ordentligt, medan andra gärna blandar ut sina färger tills de påminner om akvareller. Detsamma gäller kritor och andra konstnärsmaterial. Just kritor är intressanta att titta närmare på då variationerna är många. De går inte heller att anpassa på samma sätt som oljefärger vilka kan blandas ut på flera sätt. Generellt kan man dela in kritor i några underkategorier.

 • Vaxkritor
  
Dessa är enkla att använda sig av och finns i en rad olika kvalitetsnivåer. De håller sig bra på pappret och dammar/kletar inte.
 • Kolkritor
  En krita med många användningsområden. Egentligen inte en krita utan en kritformad stav av kolämne. Vissa använder gärna denna för att teckna eller skissa konturer innan man börjar måla med färg.
 • Torrpastell
  
En mjuk och följsam krita vilken dammar och behöver fixeras snart efter att man blivit färdig.
 • Rödkrita
  En ytterst klassisk krita som vanligen är ett brottstycke och inte en traditionell krita. Det förekommer pulvriserad rödkrita som med bindemedel formats till en vanlig kritform.
 • Pastell
  En mjuk kritsort som kladdar och täcker arket direkt. Den kan med fördel användas för att blanda och bygga nivåer.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *