Bemanningsföretag för sjuksköterskor

Bemanningsföretag för sjuksköterskor har blivit allt vanligare på senare år. Många sjuksköterskor väljer att arbeta via bemanningsföretag istället för direkt på en klinik eller ett sjukhus. Det finns både för- och nackdelar med att arbeta via bemanningsföretag sjuksköterskor. I den här artikeln tittar vi närmare på bemanningsföretag för sjuksköterskor och vad det innebär att arbeta via dem. Vi går igenom aspekter som lön, arbetstider, utvecklingsmöjligheter och arbetsmiljö.

Fördelar med att jobba via bemanning

Ett skäl till att många väljer bemanningsföretag för sjuksköterskor är möjligheten till flexibilitet och variation. Som bemanningsanställd sjuksköterska kan du själv styra dina arbetstider och välja olika uppdrag utifrån dina önskemål. Det ger en frihet som många uppskattar. Dessutom får du möjlighet att arbeta på olika avdelningar och kliniker, vilket ger dig bredare erfarenhet.

Lönenivån för bemanningsanställda sjuksköterskor är ofta något högre än för tillsvidareanställda. Bemanningsföretagen erbjuder ibland även andra förmåner som friskvårdsbidrag, försäkringar och pensionssparande. Dock saknas vanligtvis förmåner som semesterersättning och sjuklön. Här är det viktigt att sätta sig in i villkoren och jämföra med kollektivavtal.

Arbetsmiljö och introduktion

Arbetsmiljön och introduktionen kan variera beroende på vilket uppdrag och vilken klinik du arbetar på. Många bemanningsföretag erbjuder dock utbildningar och stöd kring exempelvis brandsäkerhet, hygienrutiner och läkemedelshantering. Det är dock upp till varje klinik att ge en god introduktion på plats. Här behöver du som sjuksköterska vara aktiv och ställa frågor.

Personlig utveckling

Möjligheterna till personlig utveckling inom ett bemanningsföretag kan se olika ut. Vissa erbjuder kurser och utbildningar, medan andra har ett mindre fokus på detta. Mycket handlar om ditt eget engagemang. Fördelen är dock att du får möjlighet att arbeta på olika ställen och lära av olika kollegor. Det breddar din kompetens.

Arbetsgemenskap

Att byta arbetsplats och kollegor oftare kan göra det svårare att känna arbetsgemenskap och bygga relationer. Som bemanningsanställd sjuksköterska får du hela tiden börja om på nya ställen. Det passar inte alla. Samtidigt får du träffa många olika människor. Det ger både utmaningar och möjligheter.

Efterfrågan på sjuksköterskor väntas vara fortsatt hög. Många bemanningsföretag erbjuder därför goda möjligheter till både heltids- och extraarbete. Samtidigt råder det brist på sjuksköterskor, så även möjligheterna till fast anställning bedöms som goda på sikt. Här får du som sjuksköterska en stark position på arbetsmarknaden. Sammanfattningsvis finns både fördelar och nackdelar med att arbeta via bemanningsföretag som sjuksköterska. Mycket handlar om dina egna preferenser och livssituation. Oavsett vilket alternativ du väljer är efterfrågan på sjuksköterskor fortsatt hög, så möjligheterna på arbetsmarknaden ser goda ut.

Att låna pengar utan UC kan ibland vara lämpligt

Att låna pengar utan UC kan ibland vara lämpligt

Att låna pengar utan UC kan ibland vara ett alternativ för vissa låntagare. Vad detta innebär är att ingen kreditupplysning görs via Upplysningscentralen (UC) i samband med den kreditkontroll som görs när du ansöker om ett lån. Denna typ av lån har samtidigt ofta högre räntor och striktare återbetalningsvillkor. Trots detta kan de alltså vara lämpliga att ta i vissa situationer – läs vidare för att lära dig mer!

3 hypotetiska situationer då du kan vilja låna pengar utan UC

Dessa är några hypotetiska situationer då du kan vilja låna pengar utan UC:

 • För att skydda din kreditvärdighet. Ponera att du nyligen har ansökt om ett bostadslån och därför inte vill få fler förfrågningar hos Upplysningscentralen då dessa kan påverka din kreditvärdighet negativt. Samtidigt kan du behöva låna 10 000 kr snabbt för att täcka en oväntad utgift. Eftersom varje UC-förfrågning kan sänka din kreditvärdighet kan du därför vilja välja en alternativ lösning.
 • På grund av många tidigare låneansökningar. Under det senaste året kan du ha tagit flera smålån och kanske även använt ett kreditkort. Du är då medveten om att många förfrågningar tidigare har gjorts. Du är även medveten om att ytterligare UC-förfrågningar skulle kunna göra det svårare att bli godkänd för lån framöver. Men du behöver låna 5 000 kr för att betala en räkning som du inte har räknat med. Genom att låna pengar utan UC kan du undvika att ytterligare UC-förfrågningar görs.
 • För att förfrågan inte ska synas. Du och din partner kanske planerar att köpa en bostad tillsammans. Ni vill ha en gemensam ekonomi och vill därför inte att respektive partners enskilda lån ska påverka den andra partens kreditvärdighet. Du behöver också 15 000 kr för att finansiera en nödvändig operation för din katt eller hund. Du vill inte att detta lån ska påverka din partners möjlighet att få ett bostadslån, så därför lånar du istället via en alternativ långivare som inte använder sig av Upplysningscentralen.

Det kan alltså finnas legitima skäl att ansöka om ett lån utan att blanda in UC. Detta förutsatt att du är medveten om de potentiella riskerna.

Ostbricka.se har ostbrickor med frukt och grönt

Ostbricka.se har ostbrickor med frukt och grönt

Frukt och grönsaker är inte bara dekorativa inslag på ostbrickan – de bidrar också med en fräschör, sötma och syra. Därmed kan de användas för att skapa en perfekt balans till ostar med olika smaker och konsistenser. Låt oss utforska några populära frukter och grönsaker samt hur de kompletterar olika ostar från ostbricka.se!

Hitta den optimala ost- och charkbrickan på ostbricka.se

Ostbricka.se har allt du behöver för att skapa den optimala ost- och charkbrickan. Klicka här för att läsa mer om deras utbud av ostar och tillbehör!

Läs vidare för att få reda på vad du bör tänka på när det kommer till frukt och grönt till ostbrickan!

Färska frukter

När det kommer till färska frukter kan en ostbricka med fördel ha sådana i form av:

 • Päron. Päronets sötma och saftighet passar utmärkt till blåmögelostar, getostar och lagrade hårdostar.
 • Äpplen. Äpplets krispighet och syra är en klassisk kombination med cheddar och andra smakrika hårdostar.
 • Druvor. Druvans sötma och fräschör är en populär kontrast till krämiga ostar som brie och camembert.
 • Fikon. Fikonets söta och rika smak kompletterar både blåmögelostar och lagrade ostar som gouda och manchego.

Torkad frukt

En bra ost- och charkbricka bör även innehålla torkad frukt. Några exempel på lämpliga sådana är:

 • Aprikoser. Torkade aprikoser är särskilt goda med blåmögelostar och getostar, då de ger en söt och syrlig kontrast.
 • Russin. Russin passar bra till kraftiga ostar som stilton och roquefort samt till dessertostar som ädelost och port salut.
 • Dadlar. Dadlarnas sötma och karamelliknande smak är en underbar kontrast till salta ostar som fetaost och pecorino.

Grönsaker

Brickan kan även innehålla grönsaker som dessa:

 • Cocktailtomater. Tomaternas fräschör och syra fungerar bra med milda och krämiga ostar som mozzarella och brie.
 • Gurkstavar. Gurkans krispighet och fräschör är en trevlig kontrast till smakrika ostar som cheddar och getost.
 • Oliver. Olivers sälta och umamismak kompletterar ostar som fetaost, halloumi och parmesan.

Så kompletterar olika frukter och grönsaker ostar varandra

När du vill matcha frukter och grönsaker med ostar bör du tänka på att:

 • Balansera smakerna. Syra och sötma från frukt och grönsaker hjälper till att balansera ostarnas kraftiga och krämiga smaker.
 • Skapa kontraster mellan texturerna. Krispiga och saftiga frukter och grönsaker ger en trevlig kontrast till ostens konsistens.
 • Tänka på färg och presentation. Frukter och grönsaker ger liv och färg till ostbrickan, vilket gör den mer inbjudande och aptitretande.

Marknadens guldpris styrs till viss del av dollarn

Marknadens guldpris styrs till viss del av dollarn

Visste du att marknadens guldpris till viss del styrs av den amerikanska dollarn? Faktum är att det finns en koppling mellan dessa bägge tillgångsslag som generellt sett är omvänd. Detta innebär att guldet vanligtvis ökar i värde i takt med att dollarn minskar i värde och vice versa. Anledningen till detta är att priset på valutan anges i just amerikanska dollar (USD).

Allt annat lika ska alltså en starkare amerikansk dollar leda till att marknadens guldpris sjunker. Samtidigt brukar en svagare dollar resultera i att guldpriset stiger. Detta sker till följd av att efterfrågan på guldet blir större när dollarn är svagare. Samtidigt råder alltså även det omvända förhållandet.

Detta är skälet till att guldet ofta ses som en försäkring mot inflation. När inflationen stiger och priserna på varor och tjänster ökar minskar nämligen dollarn i värde. Så med en stigande inflation stiger därför även guldpriset.

Dagens guldpris påverkas även av efterfrågan från industrin

När det kommer till dagens guldpris bör du även vara medveten om att efterfrågan kommer från flera olika håll. Till exempel ligger det till på följande sätt:

 • Hälften av efterfrågan kommer från smyckesindustrin. Cirka hälften av all efterfrågan i världen på guld kommer från smyckesindustrin. Smyckesföretag i Indien, USA och Kina använder sig av enorma mängder guld varje år och driver därmed upp efterfrågan en hel del.
 • Guldet används även inom industrin. Det är inte bara smyckesföretag som förbrukar mycket guld. Även inom industrin används ädelmetallen för en rad olika ändamål. Den används bland annat i tillverkningen av medicinsk utrustning samt elektrisk precisionsutrustning såsom GPS-enheter.
 • Även konsumentprodukter driver på efterfrågan. Utifrån de faktorer som vi redan har nämnt påverkas dagens guldpris därför av tillgång och efterfrågan. Detta är en grundläggande ekonomisk teori som innebär att guldpriset kan stiga i tider av förhöjd efterfrågan i förhållande till tillgången på ädelmetaller. Så är bland annat fallet när efterfrågan ökar på konsumentprodukter såsom elektronik och guldsmycken.

Som om inte detta vore nog väljer många investerare dessutom att investera i fysiskt guld. Även detta är därför en faktor som driver på efterfrågan och därmed kan leda till att guldpriset stiger.

Tips inför spa- och massagekvällen

Med bubbel i glasen, tända ljus och mjuka badrockar kan man enkelt ordna den perfekta tjejkvällen med hemmaspa. Med sköna ansiktsmasker, varma fotbad och mjuka krämer kan man komma långt men vill man lyxa till det lite extra kan man leta efter en terapeut som erbjuder massage med hembesök. En spakväll är både ett roligt och skönt sätt att umgås med sina vänner och man väljer enkelt själv hur avancerat man vill att det ska vara.

Massage

Produkter för avkoppling

Det finns mycket man kan göra med enkla medel för en spakväll hemma. Fotbad är både skönt och avkopplande och även om det finns avancerade apparater för detta så är det inte nödvändigt att ha. Det går lika bra att fylla upp några hinkar med varmt vatten och hälla i lite badsalt så har man ett perfekt bad att stoppa fötterna i. Andra saker finns att köpa både billigt och dyrt beroende på hur exklusivt man vill att det ska vara och man bestämmer såklart helt själv.

Tips på andra produkter till spakvällen:

 • Ansiktsmasker
 • Hudkrämer- och oljor
 • Manikyr- och pedikyrset
 • Hårinpackning

Massage med hembesök

För en spakväll är det givet med massage men alla i sällskapet kanske inte vet hur man bär sig åt, eller kanske inte är helt bekväma med att massera. Leta istället efter en terapeut som erbjuder hembesök och överraska dina tjejkompisar med varsin härlig massage. Det räcker gott och väl med 20 minuter per person för att spara tid åt andra behandlingar under kvällen. Ett tips är att ha ett enskilt rum för massagebehandlingarna, där massören kan ställa upp sin bänk. Se till att det går att täcka för fönstren så att det blir mörkt och avslappnande, och tänd gärna några ljus. Koppla in högtalare så att det går att spela lugn musik, och ställ in en tillbringare med kallt vatten och några glas. Kostnaden för massage via hembesök behöver inte ens vara dyrare mot att gå till en massagesalong.

Gott att äta

Spa förknippas ofta med fräsch och lätt mat, mycket frukt och grönt och kanske något extra gott i glasen. Är man den som ska vara värdinna för spakvällen kan man göra det enkelt för sig och bjuda på några olika snittar, ett stort fruktfat och smoothies i olika färger och smaker. Ett glas med bubbel sätter guldkant på spakvällen, tillsammans med chips, choklad och annat snacks.

Fördelar med att få massage – hemma

Massage för många hälsoföredelar med sig och allt fler erbjuder sina tjänster genom hembesök, vilket även det bidrar till extra fördelar så som förlängd avkoppling och bekvämlighet. Personer som har svårt att lämna hemmet får möjlighet till härliga behandlingar och alla dess fördelar, så som ökad blodcirkulation och mindre spända muskler.

SPA

Bekvämt och enkelt

Att få massage genom hembesök ger inte bara en skön stund utan det är också väldigt bekvämt. Man behöver inte passa tiden på samma sätt, man undviker att stressa upp sig medans man springer runt och letar efter rätt lokal och man befinner sig redan i ett lugn när terapeuten kommer. För dom som har svårt att lämna hemmet, till exempel äldre, är det kanske enda chansen till att få en massage genom hembesök, så även det är en stor fördel med att fler erbjuder den typen av tjänst. Fler kan nyttja den, vilket är bra för både kunder och den som arbetar med massage.

Extra avslappnande

Massage är till stor del till för avkoppling och återhämtning och för många kan det vara svårt att slappna av i miljöer där det vistas andra människor. Genom att få massage i sitt eget hem blir det lättare att koppla av, eftersom ingen plats är så trygg som hemmet. Man vet att miljön runt om kring är lugn och man kan själv välja var behandlingen ska utföras.

Mer tid för avkoppling

Massage genom hembesök ger dessutom extra tid för avkoppling och återhämtning. Man behöver inte stressa efter avslutad behandling för att klä på sig, göra rätt för sig och sedan kliva rakt ut på en gata fylld av stress och brus, utan man kan varva ner i lugn och ro även en stund efter massagen. Ligg kvar i morgonrocken på soffan och läs en bok eller gå ut i naturen och låt effekterna från behandlingen göra sitt. Att stressa direkt efteråt är inte att rekommendera.

Kanske är massage med hembesök inte något för alla, eftersom vissa föredrar miljön som finns på kliniker och på spa. Har man däremot lätt att bli stressad av nya omgivningar eller om man av någon anledning har svårt att lämna hemmet är det en fin möjlighet att istället få behandlingen utförd just där. Det för trygghet och avslappning med sig, tillsammans med alla andra fördelar som kommer av massage.

Information om löner för bemanningssjuksköterska i Norge

Att hitta information om löner för bemanningssjuksköterska i Norge är inte helt enkelt eftersom det finns många saker som påverkar inkomsten. Norge har generellt högre löner inom vården men hur mycket går det egentligen att tjäna?

Hitta information om löner för bemanningssjuksköterska i Norge

För att hitta information om löner för bemanningssjuksköterska i Norge finns en del att läsa på både svenska och norska hemsidor. Svenska bemanningsföretag brukar skriva en del om lönen men det finns även andra sidor som skriver om ämnet. Viktigast för den som vill hitta information är att leta efter trovärdiga sidor. Ett enkelt råd är att hålla sig till bemanningsföretagens hemsidor samt kontakta dem vid eventuella frågor.

Vad avgör lönen?

En av anledningarna till att det inte är helt lätt att hitta information om löner för bemanningssjuksköterska i Norge är för att det finns flera olika saker som påverkar. Några saker som avgör är förstås ålder, erfarenhet och kompetens men även arbetsplats- och mängd påverkar inkomsten.

Generellt så har Norge som sagt högre löner inom vården än vad Sverige har och en grundutbildad sjuksköterska som är anställd tjänar ca 45 000 – 47 000 kronor i månaden, vilket är ganska mycket mer än i Sverige.

Som bemanningssjuksköterska på uppdrag i Norge finns goda chanser till ökad inkomst och några saker, förutom att grundlönen är högre, som påverkar inkomsten är att landet erbjuder:

 • Lägre skatt
 • Högre OB- och övertidsersättning
 • Fler avdrag, till exempel för mat, resor och bostad

Många svenska bemanningssjuksköterskor åker till Norge för att jobba intensivt under en period för att sedan åka hem och vara lediga några veckor. Med en heltid, OB-ersättning och en och annan övertidstimme är det inte ovanligt att sjuksköterskorna får ut runt 50 000 – 60 000 kronor efter skatt. Det gör att det är möjligt att jobba mindre och vara ledig mer – även om det förstås innebär intensiva jobbperioder emellanåt.

Jobba i Norge – bra att veta

Förutom att det är bra att ta redan på information om löner för bemanningssjuksköterska i Norge är finns det andra saker som också är bra att känna till. Till exempel så krävs norsk sjuksköterskelegitimation, personnummer och skattekort. Många bemanningsföretag hjälper till med det administrativa för den som vill prova på att jobba i grannlandet men det går även att ansöka på egen hand.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Skal

När det gäller att anpassa din telefon finns det inget annat märke som erbjuder så många alternativ som Samsung. Det är därför du efter att du har köpt en Samsung Galaxy S21 bör du fundera på att skaffa ett skal för att ge din enhet ett annorlunda utseende.

Skal täcker inte bara baksidan eller framsidan av telefonen, utan skyddar den även från repor och smuts. De finns i alla former, storlekar och färger och är utformade för att vara lika unika som din personliga stil. För dig som är nybörjare på skal finns här en ultimat guide om hur du skaffar ett Samsung Galaxy s21 ultra 5g skal.

Vad är ett skal för Samsung Galaxy S21 Ultra 5G?

Ett skal till din Galaxy S21 Ultra 5G fäster på baksidan av din telefon. De finns i olika mönster och stilar och är gjorda för att ge din telefon ett helt nytt utseende. Beroende på hur lätt det är att applicera skalet kan du applicera det själv eller få ett proffs att göra det åt dig.

Oavsett om du letar efter ett skal för att få din enhet att sticka ut eller för att skydda den från eventuella skador kan du hitta perfekta skal till din Galaxy S21. Vissa är utformade för att vara genomskinliga och låta dig se telefonens färg genom dem.

Olika typer av Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Skal

Transparenta skal – Det här är de mest populära typerna av skal. De är gjorda för att vara genomskinliga, så de täcker inte färgen på din telefon. Om du vill skydda din telefon från repor är detta de bästa att skaffa. Du kan välja mellan många olika mönster, bland annat karaktärer, inspirerande citat, abstrakta mönster och mycket mer.
Många av dessa produkter har utskärningar så att du enkelt kan komma åt knapparna på telefonen, medan andra har skydd som skyddar kameran och blixten. Detta är de mest hållbara typerna av skal, vilket gör dem idealiska för daglig användning.

Hur byter man Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Skal?

Det är enkelt att byta skal på din telefon, även om du inte har någon tidigare vana. Olika skal kommer med olika installationsinstruktioner, så se till att du följer de steg som anges i förpackningen. De flesta är utformade för att kunna appliceras av vem som helst. Det rekommenderas dock att du tar följande försiktighetsåtgärder när du hanterar telefonen: Använd endast verktygen som medföljer skalet. Om du använder andra verktyg kan det orsaka skador på telefonen och upphäva garantin. Många skal levereras med en skyddsfilm som du kan applicera på skärmen för att förhindra repor.

Slutsats

Nu när du vet hur du skaffar ett skal till din Galaxy S21 Ultra 5G är det dags att hitta det som passar dig bäst. Du kan bläddra bland olika mönster, välja det som passar din telefon bäst och installera det i några enkla steg. Oavsett om du letar efter ett genomskinligt eller dekorativt skal kan du hitta det på marknaden. För dem som inte vill krångla med att ta bort det gamla skalet och installera det nya kan du skaffa ett skal via något av de företag som erbjuder sådana.

Jämför priser på mobiler med abonnemang och spara pengar

Har du tänkt köpa en ny mobiltelefon? Vill du i samma veva passa på att skaffa ett nytt mobilabonnemang? Det finns mycket att tjäna på att göra detta då du ofta kan få ett bra paketerbjudande. Men det är viktigt att du jämför priser på mobiler med abonnemang. Detta för att du ska kunna försäkra dig om att det paket som du slutligen väljer är så förmånligt som det bara kan bli!

Att tänka på när du jämför priser på mobiler med abonnemang

Att välja ett mobilabonnemang är ett stort val. Generellt sett kan du nämligen bli fast med abonnemanget under en ganska lång tid. Dessutom skiljer sig de olika alternativen på marknaden åt ganska väsentligt avseende prissättning. Därför kan du behöva lite rådgivning när det kommer till att jämföra priser på mobiler med abonnemang.

Du bör till exempel tänka på att:

 • Jämföra priser. Detta är för många en självklarhet men tyvärr inte för alla. Med hjälp av jämförelsesajter av olika slag kan du snabbt och enkelt göra jämförelser av de alternativ som finns att välja bland. Och det är viktigt att du faktiskt jämför priser på mobiler med abonnemang. För genom att göra detta kan du säkerställa att du gör ett bra val och att du inte betalar för mycket för produkten och tjänsten.
 • Läsa det finstilta. En annan sak som är viktigt att ha i åtanke är att du alltid bör läsa det finstilta. Vi syftar då på de regler och villkor som gäller för abonnemanget ifråga. Alla mobilabonnemang är nämligen utformade på olika sätt och villkoren för dessa skiljer sig ofta åt på flera punkter. Framför allt när det kommer till billigare abonnemang kan det finns vissa hakar som du bör vara medveten om. Det kan till exempel röra sig om långsiktiga prishöjningar eller begränsningar av data.
 • Ta reda på hur mycket surf du behöver. Alla konsumenter behöver inte obegränsad surf eller att en enorm mängd data ingår i abonnemanget. Därför bör du försöka sätta fingret på ditt behov av surf. Genom att göra detta kan du nämligen ofta välja ett lite billigare abonnemang med en mindre datamängd. Därför är det viktigt att du har detta i åtanke.

Så väljer du rätt tandläkare i Stockholm

Att hitta en tandläkare i Stockholm är enkelt och svårt på samma gång. Enkelt för att det förmodligen finns en nästan runt hörnet – men lite svårt för att urvalet är så stort. Så hur väljer man egentligen rätt? Till exempel kan följande punkter tas i beaktande:

 • Om du har tandläkarskräck
 • Titta på omdömen och recensioner
 • Priset
 • Rabatter och kampanjer

För dig med tandläkarskräck

Det är inte ovanligt att lida av tandläkarskräck. Som tur är, är de allra flesta kliniker duktiga på att hantera ångestfyllda patienter. Det finns dock tandläkare som är lite mer specialiserade än andra på att hantera dem med tandläkarskräck. För dig som lätt blir rädd inför ett tandvårdsbesök är det en god idé att söka upp just dem. I Stockholm finns det flera kliniker med ryktet att de är goda för dem som har fobi.

Titta på omdömen och recensioner

Ett säkert sätt att få ett hum om kliniken kan vara något för dig är att titta på omdömen och recensioner på nätet. Det finns gott om plattformar och karttjänster där bland annat just tandläkare recenseras av användare runt om i Stockholm och Sverige.

Bra att ha i åtanke är att ha antalet recensioner som en faktor i din helhetsbedömning. En klinik som bara har 5 – 10 recensioner drabbas ”hårdare” av en missnöjd kund än en klinik med hundratals omdömen skrivna om sig.

Priset varierar mellan olika tandläkare i Stockholm

En annan faktor är priset, som kan variera en hel del mellan olika tandläkare i Stockholm. Klinikerna går efter referenspriser som regel, men det är fritt för var och en att sätta det pris som de önskar för sina tjänster.

För större ingrepp är prisskillnaderna kanske inte så stora (åtminstone procentuellt sett) som de kan vara för undersökningar. Vissa har billigare undersökningskostnader som en del av sin marknadsföring. Utöver Folktandvården så finns det även flera privata tandläkare i Stockholm att jämföra.

Kampanjer och rabatter

Som nämnt under rubriken ovan är det inte ovanligt att tandläkare har ganska aggressiva erbjudanden. Om de har det, är det ofta fallet att de är nya – eller ganska stora. Hos mindre och etablerade kliniker är det inte lika vanligt att se dessa typer av erbjudanden. Sannolikt har de sin stadiga ström av patienter att se efter. Hittar du ett bra erbjudande kan det vara värt att överväga det – bara du tycker att kliniken i övrigt verkar passa dig.

Tips för rengöring: Städa hemmet effektivt och billigt!

När det kommer till städning och rengöring har man ofta en nedärvd kunskap med sig hemifrån. De allra flesta föräldrar har under barndomen ofta påpekat hur man bäst tar sig an en kladdig yta, en svår fläck eller stopp i avloppet. Det finns otaliga tips för rengöring som ofta innebär att använda sig av det man har hemma i skafferiet. Ofta är dessa metoder dessutom mer effektiva än de dyra kemikalieprodukter som finns på marknaden.

De bästa husmorsknepen

Husmorsknep varierar självklart beroende på hushåll, men det finns några klassiker som just blivit husmorsknep på grund av deras effektivitet. Dessa rengöringstips gör hemmet skinande rent utan att man ens behöver gå till affären:

 • Ättika
  Det mest kända husmorsknepet är att använda ättika. Det funkar för att ta bort fläckar, som rengöringsmedel eller för att bekämpa dålig lukt. Ättika är en syra som är antibakteriell vilken gör den utmärkt som rengöringsmedel. Späd ut ättika med vatten för att skapa ett bra rengöringsmedel för flera olika användningsområden.
 • Bikarbonat
  Bikarbonat används vid matlagning och är en naturlig produkt som effektivt kan hjälpa till med det mesta när det kommer till rengöring. Tillsammans med ättika utgör den en utmärkt propplösare och badrumsrengöring. Dessutom kan bikarbonat användas för att rengöra textilier, få bort envisa fläckar och för att puta silver.
 • Vit vinäger
  På liknande sätt som ättikan är en bra allrengörare kan vinäger användas på flera olika ställen i hemmet. Utblandad med vatten är den utmärkt och samtidigt skonsam för att rengöra trä. Golv, bordsskivor eller en illaluktande skärbräda kan dra stor nytta av en vinägerrengöring.
 • Citron
  För att få till en fräsch lukt utan att använda kemiska rengöringsmedel är citron utmärkt. Citronzest kan blandas ihop med vatten och vinäger för att skapa ett bra och fräscht doftande allrengöringsmedel.

Fläckar och hur man bäst får bort dem

När det kommer till fläckar finns det många olika metoder för att få bort dem på bästa sätt. Det viktigaste att komma igår är: Ju snabbare fläcken angrips, desto lättare är den att få bort. Se till att fukta fläcken snabbt med vatten och massera sedan in en fläckrengöring som fungerar för materialet. När man sedan tvättar plagget eller torkar av ytan kommer fläcken vara betydligt lättare att få bort.

Rengöringstips som värnar om miljön

Det finns många fördelar att använda sig att dessa tips på rengöring: de är skonsammare för både hem och saker, de är hälsosammare att andas in medan man städar men framförallt: de är skonsammare för miljön.