Så tar sig inbrottstjuven in i din bostad

Så tar sig inbrottstjuven in i din bostad

Få bostadsområden är dessa dagar skonade från inbrott, så du är förmodligen medveten om vikten av att försvara din bostad mot inkräktare och tjuvar. En bra start är förstås att installera ett inbrottslarm, men innan detta görs bör vi gå igenom de olika vägar via vilka en inbrottstjuv kan ta sig in i din bostad.

Fönster och dörrar som ditt inbrottslarm bör täcka

Dessa är de vanligaste vägar som inkräktare väljer när de går till attack mot en bostad:

  • Framdörren – Detta kanske förvånar många, men faktum är att inbrottstjuvar inte alltid letar efter skyddade områden på din tomt där de kan ta sig in. Istället tar sig en tredjedel av alla inkräktare in genom huvudentrén, vilket gör den till den vanligaste punkt som attackeras. Och de bryr sig inte alltid om att dyrka låset, utan sparkar ofta bara in dörren och går in i bostaden. Din framdörr därför vara prioriterad vid installation av ditt inbrottslarm.
  • Andra ingångar – Många boende tänker främst på framdörren och bakdörren när de bestämmer sig för vilka ingångar som behöver skyddas med ett inbrottslarm. Därför negligeras ofta sekundära ingångar såsom skjutdörrarna på altanen eller andra bakdörrar. Inbrottstjuvar är medvetna om detta, och många inkräktare beger sig direkt till dessa övriga ingångar om de inte lyckas ta sig in via fram- eller bakdörren.
  • Fönster – Ungefär en fjärdedel av alla inbrott sker via ett fönster på bottenplan. Vissa bostadsägare glömmer bort att införskaffa lås för dessa fönster, eller lämnar dem till och med öppna när solen står på. En ambitiös inbrottstjuv som ser ett öppet fönster på andra våningen kan också försöka hitta ett sätt att klättra upp till den öppna ingången, så du bör inte lämna någon stege framme!
  • Källardörr – Om du har en äldre bostad med en utvändig dörr som leder till källaren, kan en inbrottstjuv använda sig av källaren för att ta sig in till andra områden av din bostad. Dessa dörrar är sällan enkla att upptäcka från gatan, vilket ger ett behagligt skydd åt en eventuell inbrottstjuv. Du bör därför vara noggrann med att inkludera en sensor för din källardörr i ditt inbrottslarm, om du har en sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *