Att låna pengar utan UC kan ibland vara lämpligt

Att låna pengar utan UC kan ibland vara ett alternativ för vissa låntagare. Vad detta innebär är att ingen kreditupplysning görs via Upplysningscentralen (UC) i samband med den kreditkontroll som görs när du ansöker om ett lån. Denna typ av lån har samtidigt ofta högre räntor och striktare återbetalningsvillkor. Trots detta kan de alltså vara lämpliga att ta i vissa situationer – läs vidare för att lära dig mer!

3 hypotetiska situationer då du kan vilja låna pengar utan UC

Dessa är några hypotetiska situationer då du kan vilja låna pengar utan UC:

  • För att skydda din kreditvärdighet. Ponera att du nyligen har ansökt om ett bostadslån och därför inte vill få fler förfrågningar hos Upplysningscentralen då dessa kan påverka din kreditvärdighet negativt. Samtidigt kan du behöva låna 10 000 kr snabbt för att täcka en oväntad utgift. Eftersom varje UC-förfrågning kan sänka din kreditvärdighet kan du därför vilja välja en alternativ lösning.
  • På grund av många tidigare låneansökningar. Under det senaste året kan du ha tagit flera smålån och kanske även använt ett kreditkort. Du är då medveten om att många förfrågningar tidigare har gjorts. Du är även medveten om att ytterligare UC-förfrågningar skulle kunna göra det svårare att bli godkänd för lån framöver. Men du behöver låna 5 000 kr för att betala en räkning som du inte har räknat med. Genom att låna pengar utan UC kan du undvika att ytterligare UC-förfrågningar görs.
  • För att förfrågan inte ska synas. Du och din partner kanske planerar att köpa en bostad tillsammans. Ni vill ha en gemensam ekonomi och vill därför inte att respektive partners enskilda lån ska påverka den andra partens kreditvärdighet. Du behöver också 15 000 kr för att finansiera en nödvändig operation för din katt eller hund. Du vill inte att detta lån ska påverka din partners möjlighet att få ett bostadslån, så därför lånar du istället via en alternativ långivare som inte använder sig av Upplysningscentralen.

Det kan alltså finnas legitima skäl att ansöka om ett lån utan att blanda in UC. Detta förutsatt att du är medveten om de potentiella riskerna.